Kurkumakapszula

A kurkuma kulináris használata

(0/0)

A kurkumát széles körben használják a dél-ázsiai ételek elkészítése során, mivel ott igen elterjedt növény: vadon nő az ázsiai erdőkben. A kurkuma az egyik fő összetevője az indiai, perzsa és thai ételeknek, mint például a currynek. De ezenfelül az ősi indiai orvoslás, az Ajurvéda is felhasználja, mivel jelentős gyógyászati értéket is tulajdonítanak neki. Ezenfelül pedig nem elhanyagolható színezőanyag: sokszor az ételeknek a kurkumával adnak élénk színt.

curry

Indonéziában a kurkuma leveleit felhasználják a minangi és a penangi curryhez, de ennek ellenére a kurkumát legtöbbször por formájában alkalmazzák. Vannak más régiók is, ahol a leveleket magukat használják fel (Maharashtra, Goa, Konkan, Kanara), mivel itt hozzájutnak a frissen szedett részekhez, így egy egészen mást ízt kölcsönöznek az ételeknek.

A dél-ázsiai receptekben ezenkívül a kurkumát néha úgy használják fel, mint ízfokozót és színezőt, mivel egy különleges aromát ad az ételeknek. Az élelmiszeripar felhasználja a dobozos italokban és sütőipari termékekben, valamint a tejtermékekben, jégkrémekben, joghurtokban, gabonafélékben, szószokban, zselatinokban stb. Fontos összetevője a kereskedelemben kapható curry poroknak is. A kurkuma mint adalékanyag E100-ként ismert és legtöbbször színező funkciója van. A kurkumát leginkább pikáns ételekhez és néha édes fogásokhoz használják fel.

Az élelmiszeriparban az annattoval (E160b) kombinálva a sajtok, joghurtok, száraz porok, salátaöntetek, vajak és margarinok színezésére használják. A kurkuma arra is felhasználható, hogy a mustárnak, a konzerv csirkelevesnek szebb színt adjanak.

Természetesen a kurkumával leginkább mint porított fűszer találkozunk. Az iráni sült ételekből nem hiányozhat az olaj és a hagyma mellől. Nepálban a kurkumát széles körben termesztik és szinten minden zöldség- és húsételhez felhasználják. Dél-Afrikában hagyományosan ezzel főzik a rizst, hogy az szép aranyszínű legyen.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).