A kurkuma a rituálékban

A kurkumát Indiában nemcsak étkezési és gyógyászati célokra használják, de már évezredek óta a különböző ceremóniák részét képezi. Még ma is használják India minden részén az esküvői szertartásokon és a vallási ünnepségeken is. 

Pujas városában a kurkuma a hindu istent, Ganeshát jelképezi. Ganesha az, aki megszünteti az akadályokat, így szinte minden szertartás során imádkoznak hozzá, mely során a kurkumát vízzel vegyítik és kúp alakban felhalmozzák.

india

A Gaye holud (sárga a testen) egy olyan ceremónia, mely a bengáli területeken népszerű és a vallási és jogi esküvői procedúrákat előzi meg. Itt a kurkumából készült pasztát azért alkalmazzák, hogy összehozzák a barátokat és a jegyespárt. Úgy hiszik, hogy a kurkuma puhábbá teszi a bőrt, de be is sárgítja azt és tulajdonképpen innen ered a ceremónia neve. Ez általában egy közös esemény, ahol a menyasszony és a vőlegény családja is ott van. 

Egy pongali fesztiválon egészen friss kurkuma rizómákat árulnak, amit Suryának, a Napistennek lehet felajánlani. Dél-Indiában a házassági rituálék része a kurkuma, a szárított kurkuma például a Mangalsutra karakteréhez kötődik. A hindu házassági törvény is elismeri ezt a szokást. A kurkumából készült nyaklánc olyan jelentőséggel bír, mint nálunk a jegygyűrű.

A modern szokások szerint a kurkuma "tüzes fűszer", mely segít a teljesítmény növelésében és a tisztítási folyamatokban. Mikronéziában a test díszítésére is használnak kurkuma port, ami szintén szertartásos jelleggel bír.

Kurkuma a történelemben

A kurkumát Indiában már több, mint 2500 éve használják az ajurvédikus gyógyászatban. Kezdetben mint festékanyag, később mint gyógyszer került felhasználásra. A kurkuma etimológiailag a korai francia elnevezésből a terre merite-ből származik, aminek a jelentése: érdemes föld. A latin nyelvekbe is így épült be: terra meritaként ismerik.

OCSO Kurkuma + E-vitaminkapszula 30 db

OCSO Kurkuma + E-vitamin kapszula 30 db

A kurkuma hatóanyaga, a kurkumin segíthet csökkenteni a gyulladást az ízületekben és a csontokban. Megakadályozhatja a zsírok felhalmozódását és megkönnyítheti a máj feladatát, hogy azok ne raktározódjanak el.

Ár: 1290 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!