A kurkuma a rituálékban

A kurkumát Indiában nemcsak étkezési és gyógyászati célokra használják, de már évezredek óta a különböző ceremóniák részét képezi. Még ma is használják India minden részén az esküvői szertartásokon és a vallási ünnepségeken is. 

Pujas városában a kurkuma a hindu istent, Ganeshát jelképezi. Ganesha az, aki megszünteti az akadályokat, így szinte minden szertartás során imádkoznak hozzá, mely során a kurkumát vízzel vegyítik és kúp alakban felhalmozzák.

india

A Gaye holud (sárga a testen) egy olyan ceremónia, mely a bengáli területeken népszerű és a vallási és jogi esküvői procedúrákat előzi meg. Itt a kurkumából készült pasztát azért alkalmazzák, hogy összehozzák a barátokat és a jegyespárt. Úgy hiszik, hogy a kurkuma puhábbá teszi a bőrt, de be is sárgítja azt és tulajdonképpen innen ered a ceremónia neve. Ez általában egy közös esemény, ahol a menyasszony és a vőlegény családja is ott van. 

Egy pongali fesztiválon egészen friss kurkuma rizómákat árulnak, amit Suryának, a Napistennek lehet felajánlani. Dél-Indiában a házassági rituálék része a kurkuma, a szárított kurkuma például a Mangalsutra karakteréhez kötődik. A hindu házassági törvény is elismeri ezt a szokást. A kurkumából készült nyaklánc olyan jelentőséggel bír, mint nálunk a jegygyűrű.

A modern szokások szerint a kurkuma "tüzes fűszer", mely segít a teljesítmény növelésében és a tisztítási folyamatokban. Mikronéziában a test díszítésére is használnak kurkuma port, ami szintén szertartásos jelleggel bír.

Kurkuma a történelemben

A kurkumát Indiában már több, mint 2500 éve használják az ajurvédikus gyógyászatban. Kezdetben mint festékanyag, később mint gyógyszer került felhasználásra. A kurkuma etimológiailag a korai francia elnevezésből a terre merite-ből származik, aminek a jelentése: érdemes föld. A latin nyelvekbe is így épült be: terra meritaként ismerik.

Kurkuma termékek

Netamin Kurkumin Fortepiperinnel és gyömbérrel 60db

Netamin Kurkumin Forte piperinnel és gyömbérrel 60db

95% standarizált kurkuma-kivonattal, extra piperinnel és gyömbérrel

Ár: 5490 Ft
Megnézem

GAL Biocurcumin Fortekapszula 60db 300mg

GAL Biocurcumin Forte kapszula 60db 300mg

Szájon át szedve is képes a kurkuma fő hatóanyagát, a kurkumint nagy mennyiségben a véráramba juttatni.

Ár: 9290 Ft
Megnézem
Újdonság

Garuda Ayurveda KurkuminExtra 60 db

Garuda Ayurveda Kurkumin Extra 60 db

Kurkuma kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő vegetáriánus kapszula.

Ár: 4095 Ft
Megnézem
Újdonság

Caleido Kurkumin+PiperinForte kapszula 60 db

-10% Caleido Kurkumin+Piperin Forte kapszula 60 db

95%-os kurkumin-kivonat kurkumából és 95%-os piperin-kivonat fekete borsból a felszívódás elősegítésére.

Ár: 6295 Ft
6995 Ft
Megnézem
Akció

GAL Kurkuma-komplex 60db

-7% GAL Kurkuma-komplex 60db

Természetes, FenuMAT™ technológiával kezelt, kurkuminoidokat és turmeronokat is tartalmazó, vízoldékony kurkuma-kivonat, kurkuma-poliszacharidokkal dúsítva.

Ár: 7890 Ft
8490 Ft
Megnézem
Újdonság

Biomenü BIO KURKUMAAprított 125 g

Biomenü BIO KURKUMA Aprított 125 g

Aprított, szitált, 100% bio kurkuma darabok, minimum 2% kurkumin tartalommal. Ajánljuk curryhez, sült krumplihoz, levesekhez, szószokhoz, pácokhoz vagy kurkumatea készítéséhez.

Ár: 2345 Ft
Megnézem
Újdonság

Interherb NAPI1 KurkumaExtraktum 100mg 60 db

Interherb NAPI1 Kurkuma Extraktum 100mg 60 db

Hozzájárul az ízületek védelméhez, támogatja az ízületek rugalmasságának megőrzését. 

Ár: 3360 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!