A kurkumát széles körben használják a dél-ázsiai ételek elkészítése során, mivel ott igen elterjedt növény: vadon nő az ázsiai erdőkben. A kurkuma az egyik fő összetevője az indiai, perzsa és thai ételeknek, mint például a currynek. De ezenfelül az ősi indiai orvoslás, az Ajurvéda is felhasználja, mivel jelentős gyógyászati értéket is tulajdonítanak neki. Ezenfelül pedig nem elhanyagolható színezőanyag: sokszor az ételeknek a kurkumával adnak élénk színt.
Indonéziában a kurkuma leveleit felhasználják a minangi és a penangi curryhez, de ennek ellenére a kurkumát legtöbbször por formájában alkalmazzák. Vannak más régiók is, ahol a leveleket magukat használják fel (Maharashtra, Goa, Konkan, Kanara), mivel itt hozzájutnak a frissen szedett részekhez, így egy egészen mást ízt kölcsönöznek az ételeknek.
A dél-ázsiai receptekben ezenkívül a kurkumát néha úgy használják fel, mint ízfokozót és színezőt, mivel egy különleges aromát ad az ételeknek. Az élelmiszeripar felhasználja a dobozos italokban és sütőipari termékekben, valamint a tejtermékekben, jégkrémekben, joghurtokban, gabonafélékben, szószokban, zselatinokban stb. Fontos összetevője a kereskedelemben kapható curry poroknak is. A kurkuma mint adalékanyag E100-ként ismert és legtöbbször színező funkciója van. A kurkumát leginkább pikáns ételekhez és néha édes fogásokhoz használják fel.
Az élelmiszeriparban az annattoval (E160b) kombinálva a sajtok, joghurtok, száraz porok, salátaöntetek, vajak és margarinok színezésére használják. A kurkuma arra is felhasználható, hogy a mustárnak, a konzerv csirkelevesnek szebb színt adjanak.
Természetesen a kurkumával leginkább mint porított fűszer találkozunk. Az iráni sült ételekből nem hiányozhat az olaj és a hagyma mellől. Nepálban a kurkumát széles körben termesztik és szinten minden zöldség- és húsételhez felhasználják. Dél-Afrikában hagyományosan ezzel főzik a rizst, hogy az szép aranyszínű legyen.
95% standarizált kurkuma-kivonattal, extra piperinnel és gyömbérrel
Kurkuma kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő vegetáriánus kapszula.
95%-os kurkumin-kivonat kurkumából és 95%-os piperin-kivonat fekete borsból a felszívódás elősegítésére.
Természetes, FenuMAT™ technológiával kezelt, kurkuminoidokat és turmeronokat is tartalmazó, vízoldékony kurkuma-kivonat, kurkuma-poliszacharidokkal dúsítva.
Aprított, szitált, 100% bio kurkuma darabok, minimum 2% kurkumin tartalommal. Ajánljuk curryhez, sült krumplihoz, levesekhez, szószokhoz, pácokhoz vagy kurkumatea készítéséhez.
Hozzájárul az ízületek védelméhez, támogatja az ízületek rugalmasságának megőrzését.