A kurkuma kulináris használata

A kurkumát széles körben használják a dél-ázsiai ételek elkészítése során, mivel ott igen elterjedt növény: vadon nő az ázsiai erdőkben. A kurkuma az egyik fő összetevője az indiai, perzsa és thai ételeknek, mint például a currynek. De ezenfelül az ősi indiai orvoslás, az Ajurvéda is felhasználja, mivel jelentős gyógyászati értéket is tulajdonítanak neki. Ezenfelül pedig nem elhanyagolható színezőanyag: sokszor az ételeknek a kurkumával adnak élénk színt.

curry

Indonéziában a kurkuma leveleit felhasználják a minangi és a penangi curryhez, de ennek ellenére a kurkumát legtöbbször por formájában alkalmazzák. Vannak más régiók is, ahol a leveleket magukat használják fel (Maharashtra, Goa, Konkan, Kanara), mivel itt hozzájutnak a frissen szedett részekhez, így egy egészen mást ízt kölcsönöznek az ételeknek.

A dél-ázsiai receptekben ezenkívül a kurkumát néha úgy használják fel, mint ízfokozót és színezőt, mivel egy különleges aromát ad az ételeknek. Az élelmiszeripar felhasználja a dobozos italokban és sütőipari termékekben, valamint a tejtermékekben, jégkrémekben, joghurtokban, gabonafélékben, szószokban, zselatinokban stb. Fontos összetevője a kereskedelemben kapható curry poroknak is. A kurkuma mint adalékanyag E100-ként ismert és legtöbbször színező funkciója van. A kurkumát leginkább pikáns ételekhez és néha édes fogásokhoz használják fel.

Az élelmiszeriparban az annattoval (E160b) kombinálva a sajtok, joghurtok, száraz porok, salátaöntetek, vajak és margarinok színezésére használják. A kurkuma arra is felhasználható, hogy a mustárnak, a konzerv csirkelevesnek szebb színt adjanak.

Természetesen a kurkumával leginkább mint porított fűszer találkozunk. Az iráni sült ételekből nem hiányozhat az olaj és a hagyma mellől. Nepálban a kurkumát széles körben termesztik és szinten minden zöldség- és húsételhez felhasználják. Dél-Afrikában hagyományosan ezzel főzik a rizst, hogy az szép aranyszínű legyen.

Kurkuma termékek

Netamin Kurkumin Fortepiperinnel és gyömbérrel 60db

Netamin Kurkumin Forte piperinnel és gyömbérrel 60db

95% standarizált kurkuma-kivonattal, extra piperinnel és gyömbérrel

Ár: 5490 Ft
Megnézem

GAL Biocurcumin Fortekapszula 60db 300mg

GAL Biocurcumin Forte kapszula 60db 300mg

Szájon át szedve is képes a kurkuma fő hatóanyagát, a kurkumint nagy mennyiségben a véráramba juttatni.

Ár: 9290 Ft
Megnézem
Újdonság

Garuda Ayurveda KurkuminExtra 60 db

Garuda Ayurveda Kurkumin Extra 60 db

Kurkuma kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítő vegetáriánus kapszula.

Ár: 4095 Ft
Megnézem
Újdonság

Caleido Kurkumin+PiperinForte kapszula 60 db

-10% Caleido Kurkumin+Piperin Forte kapszula 60 db

95%-os kurkumin-kivonat kurkumából és 95%-os piperin-kivonat fekete borsból a felszívódás elősegítésére.

Ár: 6295 Ft
6995 Ft
Megnézem
Akció

GAL Kurkuma-komplex 60db

-7% GAL Kurkuma-komplex 60db

Természetes, FenuMAT™ technológiával kezelt, kurkuminoidokat és turmeronokat is tartalmazó, vízoldékony kurkuma-kivonat, kurkuma-poliszacharidokkal dúsítva.

Ár: 7890 Ft
8490 Ft
Megnézem
Újdonság

Biomenü BIO KURKUMAAprított 125 g

Biomenü BIO KURKUMA Aprított 125 g

Aprított, szitált, 100% bio kurkuma darabok, minimum 2% kurkumin tartalommal. Ajánljuk curryhez, sült krumplihoz, levesekhez, szószokhoz, pácokhoz vagy kurkumatea készítéséhez.

Ár: 2345 Ft
Megnézem
Újdonság

Interherb NAPI1 KurkumaExtraktum 100mg 60 db

Interherb NAPI1 Kurkuma Extraktum 100mg 60 db

Hozzájárul az ízületek védelméhez, támogatja az ízületek rugalmasságának megőrzését. 

Ár: 3360 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!